> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

ZAGREPČANI I NJIHOVI GOSTI VRATILI VESLANJE NA SAVU

Osmerci iz četiri države (u)krotili savske brzake

7. studenoga 2015. Autor: Petar Milin

Kakav spektakularan povratak veslača na Savu! U organizaciji HAVK Mladost, Veslačkog saveza Zagreba i Hrvatskog veslačkog saveza, a pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (i sponzorstvom Grada Zagreba) na rijeci Savi održana je regata osmeraca sa sudjelovanjem 24 posade iz četiri države. Osim domaćih predstavnika, nastupili su Austrijanci, Mađari i Slovenci, a osim respektabilnog broja natjecatelja, lijepo vrijeme privuklo je i brojne posjetitelje. Stariji promatrači nesvakidašnjeg veslačkog događaja, s ciljem u neposrednoj blizini Željezničkog mosta, ovo su natjecanje šaljivo nazvali prvenstvom Austro-ugarske monarhije, ali “samo za države s veslačkom tradicijom.”

A jedno je svima bilo zajedničko - i sudionici, i promatrači, i organizatori, nisu skrivali oduševljenje veslačkim povratkom na rijeku Savu, za ovu prigodu standardne brzine i prilično niskog vodostaja. Predsjednik HAVK Mladost, Goran Nuskern, ukratko je prepričao put od ideje do realizacije regate:

- Više od 35 godina nije bilo pravog veslačkog događaja na Savi. Spomenuli smo to gradonačelniku Bandiću i njemu se svidjela ideja o ovoj regati. Tako je sve krenulo. Za prvu regatu imali smo 24 osmerca, s više od 200 veslača, među kojima je bilo 65 žena. Nažalost, nismo mogli uskladiti termin da nam nastupe i braća Sinković, jer su se otprije prijavili za Torino, ali započetak smo vrlo zadovoljni odazivom…

Nuskern je otkrio i to da je postojala mogućnost nastupa nekih američkih posada, čime bi regata dobila interkontinentalni epitet, ali, kako reče, i to je izvedivo, postane li regata tradicionalnom, s još boljom infrastrukturom, organizacijom i sponzorima (kako bi vrijedna teta Dubravka iz HAVK Mladost imala više sna uoči regate).

Osmijeh na licu proslavljenog olimpijca Branimira Vujevića, vlasnika bronce iz Sydneyja 2000. upravo u osmercu, uoči nastupa je dočaravala i njegovo zadovoljstvo testiranjem štrokerskih sposobnosti na Savi. Ali, i svih drugih sudionika, do vjerojatno najstarijeg – trešnjevčanina Marijana Kalana…

Natjecateljski dio regate odigrao se kroz tri skupine. Stazu dugu oko četiri kilometra uzvodno u prvoj su skupini najbrže preveslali mađarski reprezentativci (15:31.46), ispred sunarodnjaka iz Györa (16:29.90), te seniora Mladosti (16:36.25). U drugoj skupini najbrži su bili veterani Mladosti iz kategorije Masters D (18:29.42), ispred dviju mješovitih posada – bečke i zagrebačke. Treću skupinu pobjedom su obilježili veslači Jaruna (17:17.31), drugi su sa sekundom zaostatka stigli veterani zadarskog Jadrana (Masters B), treći - veteranski im istovrsnici iz VK Izola (20:06.01).

Unatoč pontonskoj improvizaciji na Savi, zabilježeno je samo jedno prisilno kupanje, kao i jedno neželjeno, samoinicijativno udaljavanje gumenog plovila organizatora, kojeg je tajnik VSZ-a Josip Kostelić ekspresno vratio pod kontrolu posuđenim veslom neretvanskih gusaraša.

“Led je probijen”, premijera je održana, samo još da se regata na Savi održi i kao tradicija.

> Rezultati i fotografije

> Fotografije Darka Zibara

> Video

 


 

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Hrvatsko veslačko prvenstvo
SP seniora - Aigubellete
SP juniora - Rio de Janeiro
SP seniora do 23 godine - Plovdiv
3. Regata Svjetskog kupa - Luzern
2. Regata Svjetskog kupa - Varese
EP seniora - Poznan
EP juniora - Račice
1. Regata Svjetskog kupa - Bled
14. Međunarodna regata sv. Duje - Split

Croatia open - Zagreb


Daljinska regata - Zagreb

Otvoreno prvenstvo na ergometrima - 2000 m ''Rijeka 2015''