> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

32. IZDANJE NAŠE NAJVEĆE REGATE - CROATIA OPEN 2015.

Dvodnevni spektakl sa 1200 veslača i veslačica iz desetak država

10. travnja 2015. Autor: Petar Milin | Foto: worldrowing; vsz.hr

Tradicionalna međunarodna veslačka regata Croatia Open, koja će ove godine doživjeti 32. izdanje, održat će se ovoga vikenda, 11. i 12. travnja 2015. godine na veslačkoj stazi Jarun.

Organizator regate, Veslački savez Zagreba, uz pomoć VK Croatia koji redovito daje organizacijsku potporu, i ove godine okupit će zavidan broj (oko 60) veslačkih klubova i reprezentacija (iz Slovenije, Slovačke, Austrije, Italije, Estonije, Mađarske, Srbije, Turske, Rusije i Hrvatske) s vrhunskim natjecateljima u svim dobnim kategorijama i sucima iz spomenutih država.

Croatia Open će i ove godine donijeti uzbudljive utrke i odgovor na pitanje koje su posade spremne ove godine ostvariti najbolje rezultate na domaćim i međunarodnim regatnim stazama.

Regatna staza Jarun spremna će dočekati veslače, svi potrebni preduvjeti su zadovoljeni da regata svojim tehničkim standardima i dalje bude uzor u veslačkom svijetu. Sama regatna staza, uređena po svim pravilima FISA-e (Međunarodne veslačke federacije) pruža optimalne uvjete i maksimalnu regularnost natjecanja.

Ipak, da bi natjecanje postiglo važnost i kvalitetu ostvarenu prošlih godina najvažniji aspekt su kvaliteta i pripremljenost natjecatelja. Broj prijavljenih veslačkih mjesta ove godine premašuje 2000, a to znači da će u 38 finalnih utrka kroz dva dana u svim dobnim kategorijama nastupiti oko 650 posada. Posebno vrijedi istaknuti da će na ovoj priredbi nastupiti 20-ak veslačkih olimpijaca iz Sydneyja, Atene, Pekinga i Londona (olimpijski pobjednici i osvajači srebrnih i brončanih medalja), odnosno finalisti prošlogodišnjih svjetskih prvenstava seniora A i U23, kao i poslastica - članovi našeg trofejnog četverca na pariće, svjetski prvaci 2010. i 2013., treći na SP-u 2011., pobjednici Svjetskog kupa 2012. i 2013., srebrni na OI u Londonu: David Šain, Damir Martin, Martin Sinković, Valent Sinković (potonji su i svjetski prvaci u dvojcu na pariće 2014.). Ove godine veslaju u malim čamcima - samcima te u dvojcu na pariće.

Slobodno možemo reći da će teško bilo koji sportski događaj u Hrvatskoj ove godine okupiti takvu koncentraciju športske kvalitete na jednoj priredbi. Od stranih predstavnika, vrijedi istaknuti fantastične slovenske posade: olimpijske pobjednike iz Sydneyja, srebrne iz Atene i brončane iz Londona, u dvojcu na pariće, poznati četverac bez kormilara, višestruki medaljaši sa svjetskih prvenstava; te svjetske medaljaše i olimpijce iz Estonije, Srbije i Austrije, koji će odmjeriti snage s našim olimpijskim kandidatima. Osim u seniorskim disciplinama, očekuje se zanimljivo natjecanje i kod mlađih dobnih kategorija, jer će na ovoj regati prvi put ove godine baš na ovu regatu svi klubovi poslati posade koje kandidiraju za reprezentativni dres.

Na regati Croatia Open tri su memorijalne utrke: utrka dvojaca bez kormilara za juniore pod nazivom "Niko i Jure" (dva mlada veslača VK Croatia smrtno stradala u Domovinskom ratu), utrka osmeraca mlađih juniora pod nazivom "Zdravko Grahovac" (Z. Grahovac je dugogodišnji veslački djelatnik i predsjednik VK Croatia), te od prošle godine i Memorijal Slavko Matoc - Muha (dugogodišnji veslački djelatnik i predsjednik VK Croatia, VSZ-a, HVS-a).

 

U  K  R  A  T  K  O

 

C R O A T I A   O P E N   2 0 1 5

 

Vrijeme i mjesto održavanja: subota (11. travnja) i nedjelja (12. travnja), regatna staza Jarun

Zemlje sudionice: Slovenija, Slovačka, Italija, Austrija, Estonija, Srbija, Mađarska, Turska, Rusija, Hrvatska

Broj sudionika: oko 1200  veslača i veslačica dnevno u 650 posada
Satnica: prednatjecanja 08:00-13:00, finalne utrke 13:30-16:30
(detaljna satnica u petak nakon regatnog odbora i detaljne razrade broja prijavljenih posada i broj utrka prednatjecanja)

Najizanimljivije utrke:

 • prvi dan - subota:              

  • Memorijal NIKO i JURE (oko 15:30), 2-JMA

  • Memorijal Zdravko Grahovac (oko 16:00), 8+JMB

  • dvojac bez kormilara seniori (oko 16:10)

  • Memorijal Slavko Matoc - Muha samac seniori (1xSM, oko 16:20 sati)

 • drugi dan – nedjelja:

  • dvojac na pariće seniori, 2xSM (14:00)

četverac bez kormilara seniori, 4-SM (16:40)


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dvojac na pariće braća Sinković momčad godine


Četrdeset domaćih trenera pratilo zanimljiva stručna predavanja

‘Sve je manje tajni u veslanju, za uspjehe se traži sustavni rad’

Martin Sinković pobjednik torinske regate s čak 519 sudionika