> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

URUČENA TRADICIONALNA DRŽAVNA NAGRADA ‘FRANJO BUČAR’

Damir Martin, ovaj put kao samac, laureat Bučarove nagrade

25. studenoga 2015. Autor: Petar Milin

Kako bi izgledala dodjela Državne nagrade Franjo Bučar bez veslačkih predstavnika? Teško zamislivo jer veslači su godinama zastupljeni pri dodjeli priznanja, nazvanog po ocu hrvatskog olimpizma, i to ne samo kroz članstvo našeg Igora Boraske u Povjerenstvu za dodjelu spomenute nagrade.

Četverac na pariće, Hrvatski veslački savez, dvojac na pariće Valent i Martin Sinković (kao posada i pojedinačno), a prethodno još osmerac, dvojac bez kormilara braća Skelin, trofejni klubovi te brojni pojedinci, među kojima i apsolutni rekorder Bučarove nagrade Nikola Bralić (pojedinačno i s posadama)…

Najbolji hrvatski samac, aktualni europski prvak i evidentni olimpijac za Rio 2016., Damir Martin, nastavljač je sjajne veslačke tradicije u “berbi” prestižne državne nagrade, namijenjene za posebne zasluge i postignuća u sportu.

- Drago mi je što sam dobitnik Bučarove državne nagrade, ne samo zbog mojih rezultata, nego i zbog dva Vukovarca, ovogodišnja laureata. Tu je i odbojkaški stručnjak, prof. Vladimir Janković, s kojim postoji i obiteljska povezanost. Moj djed Stanislav bio je svojedobno Vladimiru trener u Vukovaru - rekao je Damir Martin.    

Zamoljen za komentar učestalosti veslača i veslačkih dužnosnika kao laureata Bučarove nagrade, Damir je konstatirao:

- Iza svega stoji samo rad. A rad mora uroditi plodom. I braća Sinković, i David, i ja naporno smo radili i radimo. Rad mora biti nagrađen, posebno kad ostavi traga. Meni će ovo priznanje biti dodatan poticaj nakon povratničke sezone i vjerujem da nagodinu može biti samo još bolje.

Među Bučarovim godišnjim laureatima još su: Filip Hrgović i njegov trener Leonard Pijetraj, Jurica Gizdić, Kristijan Vincetić, Frano Vićan, Ivo Karlović, Maša Martinović, dr. Damir Erceg, Ronald Lopatny i Gimnastičko društvo Osijek-Žito. Nagrade za životno djelo dobili su Gojko Arneri (posmrtno), Đurđica Bjedov Gabrilo i Janko Goleš.

Uz povelje i zlatne medalje s likom Franje Bučara, godišnjim laureatima će pripasti i novčani iznosi od 20.000 kuna neto, dok će laureati za životno djelo primiti iznos od 50.000 kuna neto.

> Prilog HRT-a 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Hrvatsko veslačko prvenstvo
SP seniora - Aigubellete
SP juniora - Rio de Janeiro
SP seniora do 23 godine - Plovdiv
3. Regata Svjetskog kupa - Luzern
2. Regata Svjetskog kupa - Varese
EP seniora - Poznan
EP juniora - Račice
1. Regata Svjetskog kupa - Bled
14. Međunarodna regata sv. Duje - Split

Croatia open - Zagreb


Daljinska regata - Zagreb

Otvoreno prvenstvo na ergometrima - 2000 m ''Rijeka 2015''