> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

FANTASTIČAN POLUFINALNI NASTUP HRVATSKOG DVOJCA NA PARIĆE

Braća Sinković sa svjetskim rekordom izborili finale SP-a

29. kolovoza 2014. Autor: Petar Milin Foto: © worldrowing.com

Iako još nisu na postolju, jer veslali su (tek) polufinale, članovi hrvatskog dvojca na pariće Martin i Valent Sinković zadivili su svijet. Šestog dana seniorskog SP-a u Amsterdamu hrvatski bratski dvojac preveslao je 2000 metara za fenomenalnih 5:59.72 i postao prva posada koja je u toj disciplini izveslala dva kilometra za manje od šest minuta. U veslanju se taj pothvat zove: najbolje svjetsko vrijeme, a ne svjetski rekord, što puno uvjerljivije i vjerodostojnije zvuči. Kad smo kod dosadašnjeg rekordnog ostvarenja (6:03.25), ono je bilo u vlasništvu Francuza Macqueta i Hardyja iz Poznana 2006., što znači da su ga furiozni mladostaši premašili za oko tri i pol sekunde.

Treba li uopće naglašavati da su braća Sinković uvjerljivo trijumfirali za prolazak u finale, da su otpočetka do kraja veslali svoju utrku, apsolutno nedodirljivi za konkurente!? Jedina kakva-takva pratnja, drugoplasirani Nijemci Hans Gruhne i Stephan Krüger, zaostali su za njima u cilju velikih osam sekundi (6:07.79)… Prava bitka vodila se za treće mjesto koje je nudilo posljednju ulaznicu za finale. Britanci Collins i Walton bili su trećeplasirani do 1500 metara, u završnici su ih zaobišli aktualni svjetski prvaci (još samo do nedjelje!), Norvežani Hoff i Borch, a i jedne i druge uspjeli su boljim finiširanjem pobijediti Bugari Božilov i Vasilev.

Pobjednički dvojac iz druge skupine je onaj litavski (6:01.84), u kojem sjede Rolandas Mascinskas i Saulius Ritter. Oni su tako opravdali predviđanje veslačkog maga Nikole Bralića koji ih je uoči SP-a ocijenio najvećim rivalima braće Sinković za svjetsko zlato. U finale su prošli još Talijani (sa 6:02.30, također boljim vremenom od dosadašnjeg rekorda Francuza) i Australci (6:02.52). Talijani su do sredine staze bili vodeći, Litavci su potom ubrzali… Inače, Bralić je pogodio sve finaliste, osim Bugara (očekivao je Norvežane).

U “poplavi” novih svjetskih rekorda na amsterdamskom SP-u, a dogodili su se u čak šest disciplina, hrvatsko veslanje i ostalo je bez jed(i)nog rekordnog ostvarenja. Sjajni Novozelanđani Hamish Bond i Eric Murray (plus kormilar Caleb Shepherd) s izveslanih 6:33.26 za svjetsko zlato premašili su rekord Igora Boraske i Tihomira Frankovića u dvojcu s kormilarom (Milan Ražov) iz Indianapolisa 1994. godine. Dvadeset godina najbolje izveslano vrijeme u toj disciplini bilo je 6:42.16 i uvrštavalo je Hrvatsku u privilegirane nacije koje su imale veslačke rekordere. Sada će takav domet, vjerujemo dugoročno, pisati na worldrowingu uz imena braće Sinković u disciplini dvojac na pariće.

Subota donosi B finale dvojca bez kormilara Ante Janjić, Vjekoslav Kolobarić (12.48), te nastupe u C finalima: muški samac David Šain na stazu će od 10.19, skifistica Marcela Milošević - sedam minuta kasnije (u 10.26 ). Finale dvojaca na pariće - s braćom Sinković u borbi su za zlato – u nedjelju je od 13 sati.

Rezultati 6. dana SP-a u Amsterdamu 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

SP juniora - Hamburg


SP seniora do 23 godine Varese


3. Regata SK Luzern


EP juniora - Hazewinkel
Međunarodna juniorska regata - Munchen
Međunarodna regata - Beograd

HVP 2014. - seniori


Croatia open - 2. dan


Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu