> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

JUNIORSKO SVJETSKO PRVENSTVO U HAMBURGU

Oba četverca i skifistica Stojaković izborili polufinale

8. kolovoza 2014. Autor: Petar Milin

Na dalekom njemačkom sjeveru, u Hamburgu, šest naših uzdanica vesla u opremi s reprezentativnim kockicama u svjetskoj juniorskoj konkurenciji. Prve izlučne utrke bile su polovično uspješne. Najbolji početni dojam ostavili su naši juniorski četverci te skifistica Teuta Lea Stojaković.

‘Kvartet’ u čamcu na pariće: Josip Bobinac, Marin Ančić, Harald Brandt i Tomislav Šain, koji je startao u konkurenciji 26 čamaca te prvim mjestom u kvalifikacijskoj skupini prošao u četvrtfinale. Veseli i činjenica da su naši juniori ostvarili ukupno drugo vrijeme kvalifikacija (brži su za manje od pola sekunde bili samo pobjednici prve skupine – Nijemci). Naš je mladi četverac izborio i polufinale gotovo reprizirajući u taktičkom pogledu premijerni nastup iz kvalifikacija. I u četvrtfinalnoj utrci također su bili drugi na prvom prolazu (500 metara), potom nedostižni sve do prolaska kroz cilj. Ruku na srce, naš kvartet ovaj put je trijumfirao u najsporijoj skupini, s nešto manje od sekunde prednosti u odnosu na drugoplasirane Amerikance.

Četverac bez kormilara u sastavu: Filip Pedić, Bernard Samardžić, Toni Čavka i Josip Banović ima protiv sebe još 16 čamaca, a nastup na SP-u otvorio je drugim mjestom u kvalifikacijama, vrijednim izravnog prolaska u polufinale (skupa s Česima). Bila je to izvrsno tempirana utrka, s postupnim probijanjem u vodeću skupinu, što zorno potvrđuju i tri prolazna vremena – za peto, četvrto, treće mjesto te u cilju – drugo. Redom su “lomili” suparnike na stazi – Ukrajince, Švicarce te u završnoj dionice utrke Bjeloruse. Češka posada ostala je nedostižna za oko tri sekunde…
Subota našim četvercima donosi borbu za finale.

Skifistica Teuta Lea Stojaković u poslovično je najmasovnijoj disciplini (33 čamca) strpljivo “trasirala” put te u dva navrata bila “taman toliko koliko treba” za ostanak u svjetskoj eliti. U kvalifikacijama, potom i u četvrtfinalu, stigla je na cilj kao trećeplasirana. Posebno impresivan bio je njezin četvrtfinalni nastup, u kojem je sjajnim finišem u posljednjoj četvrtini staze s petog mjesta dohvatila treće za ulazak u poluzavršnicu SP-a. Šveđanka Svensson i poglavito Ruskinja Pitirimova ostale su iznenađene završnicom mlade Osječanke. Može li do pothvata i u subotu?

Ženski dvojac na pariće - Dora Dragičević i Julia McCullough - bio je treći u svojoj skupini repasažnog popravka. Nažalost, nisu uspjele ni napasti drugu poziciju koja vodi u polufinale A/B. Prvoplasirane Njemice i drugoplasirane Norvežanke bile su im neuhvatljive… Put našeg ženskog ‘dubla’ na juniorskom SP-u (u konkurenciji još 21 čamca) počeo je petim mjestom u kvalifikacijama, a završit će u C ili D finalu.

Ni Ivana Vilenica i Tea Kavčić nisu uspjele kroz repasaž dohvatiti A finale ženskih dvojaca bez kormilara pa će u utješni B finale. Od starta do cilja bile su četvrte u utrci koja je davala dva finalista. Nastup među ukupno 12 čamaca započele su petim mjestom u drugoj kvalifikacijskoj skupini.

Ivan Olah i Ivo Bonacin u dvojcu bez kormilara s posljednjom su ulaznicom kroz repasaž stigli u četvrtfinale SP-a. Potom su u borbi za tri polufinalne ulaznice stigli tek šesti u svojoj četvrtfinalnoj skupini, što ih je usmjerilo prema C i D finalu.

 
Rezultati juniorskog SP-a u Hamburgu 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

3. Regata SK Luzern


EP juniora - Hazewinkel
Međunarodna juniorska regata - Munchen
Međunarodna regata - Beograd

HVP 2014. - seniori


Croatia open - 2. dan


Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu