> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

SVJETSKI PRVACI U DVOJCU NA PARIĆE MEĐU ČETIRI FISINE NAJBOLJE MOMČADI

Braća Sinković finalisti izbora za posadu godine

10. listopada 2014. Autor: Petar Milin

Sukladno očekivanjima, svjetski prvaci u dvojcu na pariće Valent i Martin Sinković finalisti su izbora za mušku posadu godine Međunarodne veslačke federacije (FISA).

Kako stoji u pojašnjenju njihova uvrštenja u finalni krug (Top 4), Sinkovići su prešli iz četverca na pariće u “dubl” nakon što su ozljede spriječile ovosezonski nastup trofejnog hrvatskog kvarteta. Impresivni rezultati mladostaške braće započeli su pobjedničkim utrkama u Svjetskom kupu (Aiguebelette i Luzern), a kulminirali maestralnim trijumfom na Svjetskom prvenstvu u Amsterdamu. U polufinalnom nastupu na svjetskoj smotri bili su i rekordno brzi. Ostvarili su najbolje svjetsko vrijeme, postavši prva posada koja je u dvojcu na pariće preveslala dva kilometra za manje od šest minuta.
Najveći konkurenti našim veslačima za laskavi naslov Fisine posade godine su članovi novozelandskog dvojca (sa i bez kormilara) Eric Murray i Hamish Bond, dobitnici tog priznanja 2011. i 2013. godine. Na SP-u u Amsterdamu Novozelanđani su osvojili dva naslova prvaka. Osim uvjerljiva trijumfa u dvojcu bez kormilara, zlatom su se okitili i u dvojcu s kormilarom (Calebom Shepardom), pri čemu su izveslali i najbolje svjetsko vrijeme. “Izvanzemaljci”, kako u veslačkim krugovima često etiketiraju sjajne Novozelanđane, u vlasništvu imaju i rekordno izveslanu utrku u dvojcu bez kormilara (OI u Londonu 2012.) te rekordan broj uzastopnih pobjeda. Zanimljivo je da su Sinkovići i prošle godine u Fisinu izboru najboljih posada bili ozbiljni konkurenti laureatima Murrayju i Bondu, ali kao članovi četverca na pariće.

Od ostalih muških posada u finalnom odabiru su još i grčki laki četverac na pariće (Georgios i Eleftherios Konsolas, Spyridon Giannaros i Panagiotis Magdanis) te danska “veslačka ikona”, laki četverac bez kormilara (Kasper Winther, Jacob Larsen, Jacon Barsoe i Morten Joergensen).
Nažalost, u finalnim nominacijama za trenera godine nema imena Nikole Bralića koji iz godine u godinu sa svojim veslačima osvaja svjetski vrh, ali u žestokoj konkurenciji ne uspijeva postati Fisin trenerski laureat.

Dobitnici priznanja za 2014. godinu u svih pet kategorija bit će objavljeni 8. studenoga na gala-večeri tijekom svjetskog kongresa veslačkih trenera  u Rio de Janeiru. 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

SP seniora - Amsterdam


SP juniora - Hamburg

SP seniora do 23 godine - Varese


3. Regata SK Luzern


EP juniora - Hazewinkel
Međunarodna juniorska regata - Munchen
Međunarodna regata - Beograd

HVP 2014. - seniori


Croatia open - 2. dan


Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu