> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

TREĆU GODINU ZAREDOM VESLAČI DOBITNICI DRŽAVNE NAGRADE

Valentu i Martinu Sinkoviću Bučarovo godišnje priznanje

26. studeni 2014. Autor: Petar Milin

Tradicionalno potkraj studenoga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dodjeljuje Državnu nagradu Franjo Bučar za iznimna sportska postignuća i rad na promicanju te razvoju hrvatskog sporta. A zadovoljstvo nam je ustvrditi da su među laureatima za 2014. godinu ponovno i naši najbolji veslači, što također postaje lijepa tradicija, trogodišnji uzastopni niz, nakon četverca na pariće (Valent i Martin Sinković, Damir Martin i David Šain) 2012. i Hrvatskog veslačkog saveza prošle godine. Najtrofejniji veslački trener Nikola Bralić čak sedmi put je nazočio dodjeli Bučarove nagrade u svojstvu trenera zaslužnog za postignuće laureata, a jednom je i sam bio dobitnik Bučarove nagrade.

Povjerenstvo za dodjelu nagrade, na čelu s prof. Igorom Jukićem, a u čijem je sastavu i legendarni splitski olimpijac Igor Boraska, nagradilo je ovom prilikom svjetske prvake u dvojcu na pariće, Valenta i Martina Sinkovića, pojedinačnom godišnjom nagradom. Ponajbolji svjetski veslački štroker, Valent Sinković, zračio je zadovoljstvom nakon svečanosti u MZOS-u:

- Ne trebam naglašavati da nam je velika čast primiti ovo državno priznanje. Drugi put smo dobitnici Bučarove nagrade, nakon 2012. godine, kada smo je primili kao članovi četverca na pariće. S obzirom da je sada riječ o pojedinačnim nagradama, to u sebi sadrži i dodatno priznanje za nas dvojicu.

U osvrtu na uručeno priznanje Martin Sinković je sjajno obrazložio zašto su potrebne nagrade poput ove, nazvane po ocu hrvatskog olimpizma:

- Definitivno lijepo priznanje, čim kažemo da se radi o najvišoj državnoj nagradi, to dobije na vrijednosti. Svjesni smo da svojim nastupima u hrvatskom dresu, a posebno zastavom i himnom na pobjedničkom postolju promoviramo svoju domovinu na najbolji mogući način. Sportaši su i inače najbolji promotori Hrvatske u svijetu... Ovo priznanje može se dobiti samo jednom u karijeri, mi smo ga kao pojedinci dobili za ovu godinu, ali naš cilj i dalje će biti postizanje vrhunskih rezultata svake godine. Nagrada će nam biti poticaj u daljnjem radu, nadam se da može poslužiti i kao  inspiracija mlađim generacijama sportaša. 

Laureati ostalih 10 godišnjih nagrada za 2014. su: Milka Babović, Mirko Barišić, Šime Fantela, Edo Fantela, Zdenko Kobešćak, Zlatko Lukić, Igor Marenić, Sandra Paović, Ana Šimić i Hrvatski kineziološki savez. Nagradu za životno djelo primili su Vinko Bajrović (Split), Anto Ćavar (Slavonski Brod) i Giuseppe Giergia (Zadar).

Uz povelje i zlatne medalje s likom Franje Bučara, godišnji laureati su nagrađeni i novčanim iznosom od 20.000 kuna, dok će dobitnicima nagrade za životno djelo pripasti i novčani iznos od 50.000 kuna.


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

SP seniora - Amsterdam


SP juniora - Hamburg

SP seniora do 23 godine - Varese


3. Regata SK Luzern


EP juniora - Hazewinkel
Međunarodna juniorska regata - Munchen
Međunarodna regata - Beograd

HVP 2014. - seniori


Croatia open - 2. dan


Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu