> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

NAŠI BEZ ODLIČJA NA SENIORSKOM EP-u U SRBIJI  

Peto mjesto za Kešerac i Anić, Sinković sedmi, četverac 10.

1. lipnja 2014. Autor: Petar Milin

Posljednjeg dana Europskog prvenstva u Srbiji hrvatsko veslanje imalo je adute u borbi za medalje - Sonju Kešerac i Maju Anić u dvojcu bez kormilara, te u utješnim finalima muški samac i četverac bez kormilara.

Kad je europska konkurencija u pitanju, Sonja i Maja već su nas naviknule na postolje (u kolekciji imaju tri bronce s EP-a), no ovom prilikom nisu uspjele postići više od petog mjesta. Naprosto, suparnice su im bile iz europske “kreme” ove discipline, pa je i utrka od starta do cilja bila gotovo jednolična. Pobijedile su Britanke Helen Glover i Polly Swann, druge su bile Rumunjke, treće Nizozemke…

Sonja i Maja su na prvom “prolazu” bile pete, jednako kao i u ciljnoj ravnini. Uzmemo li u obzir gotovo jednogodišnju stanku u njihovu zajedničkom nastupanju, ovaj domet im je navještaj povratka i solidna podloga u ambiciji za glavni cilj – Rio 2016.

Samac Martin Sinković pobjednički se oprostio od beogradskog EP-a. U utješnom (B) finalu slavio je ispred Bugarina Kristiana Vasileva i Izraelca Danija Fridmana. Martin je u ovoj utrci otpočetka diktirao ritam, podsjetio je na briljantno izdanje s travanjskog Croatia Opena, koje je hrvatskim poklonicima veslanja ulijevalo nadu da može postići puno više od ostvarenog sedmog mjesta u Europi. Sinkovićevo pobjedničko vrijeme (6:50.51) iz B finala za četiri je sekunde bolje čak i od onoga koje je izveslao kasniji europski prvak Čeh Ondrej Synek. Teško se oteti dojmu da je Martinu bilo mjesto u elitnom finalu i da je loš dan u polufinalu odnio priliku za kudikamo bolji plasman.

Četverac bez kormilara (David Šain, Mario Vekić, Vjekoslav Kolobarić i Ante Janjić) zauzeo je četvrto mjesto u B finalu (ukupno 10. na EP-u). Naši su veslači najlošije startali u utrku, ali su kroz središnji dio staze sa šestoga mjesta napredovali sve do trećeg (na 1500 metara). U samoj završnici iznenadili su ih Španjolci koji su odradili furiozan finiš za treće mjesto…

EP u Beogradu 2014.? Sve skupa gledano - za zaborav, ili za pouku. Neuvjerljiva (re)prezentacija hrvatskog veslanja na kontinentalnoj smotri. Devet čamaca - samo jedno A finale, uz izostanak odličja i prekid već dobro ukorijenjene navike donošenja medalja s velikih međunarodnih seniorskih natjecanja. 

Rezultati finalnog dana

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

EP juniora - Hazewinkel


Međunarodna juniorska regata - Munchen
Međunarodna regata - Beograd

HVP 2014. - seniori


Croatia open - 2. dan


Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu