> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

NAKON SINKOVIĆA U SAD-u, TRIJUMF ‘KRALJA SAMACA’ U ŠVICARSKOJ

Damir Martin pobjednik prestižnog Armada kupa

25. listopada 2014. Autor: Petar Milin

Najbolji hrvatski veslački samac, Damir Martin, pobjednik je prestižne regate Armada kup u Bernu (Švicarska), u konkurenciji čak 240 natjecatelja iz 14 država. Zahtjevnu stazu dugu devet kilometara na jezeru Wohlensee Martin je preveslao za 32 minute, četrdeset sekundi i 64 stotinke.

Osim uvjerljiva trijumfa u seniorskoj kategoriji, naš je srebrni olimpijac i dvostruki svjetski prvak u četvercu na pariće bio najbrži i u ukupnom redoslijedu. S desetak sekundi zaostatka drugi je stigao švicarski U23 reprezentativac Moritz Moos, a treći Nijemac Jason Osborne. Među suparnicima za mjesto u  vrhu bili su brojni finalisti ovogodišnjeg SP-a - iz Njemačke, Švicarske, Estonije, Norveške, Portugala…

Ovako masovne utrke ne mogu bez sudara na stazi. Taj peh snašao je proslavljenog norveškog skifista Olafa Tuftea pa je na cilj stigao 15. Ukupni pobjednik Armada kupa 2013., Švicarac Nico Stahlberg, bio je tek deseti. Iako je povratnik u veslanje nekon višemjesečne ozljede leđa, Damir Martin je za dvadesetak sekundi poboljšao prošlogodišnji rezultat na istoj stazi koji mu je tada donio drugo mjesto.

- Lijep način za povratak u veslanje… Iskoristio sam iskustvo iz prošlogodišnjeg nastupa i izbjegao gužvu tako što sam krenuo kao katapultiran i izveslao u sprintu 1300 metara do prvog zavoja. Nakon što sam uspio skrenuti u zavoj pod 90 stupnjeva, sa stečenih desetak sekundi prednosti kontrolirao sam utrku
-
pojasnio je taktičku stranu pobjede Damir Martin.

Nastup koji se u Damirovu slučaju ukratko može dočarati parafraziranom rečenicom “dođoh, posudih čamac i vesla pa uvjerljivo pobijedih”, donio mu je još jedno vrijedno iskustvo.

- Putovao sam potpuno sam, bez trenera, bez ikoga u pratnji. Čamac sam posudio od Nijemaca, vesla od Estonaca. Morao sam s metrom i alatom u ruci sam naštimati čamac. I uspio sam ga naštimati tako dobro da je bio vrlo sličan onome u kojem veslam u Zagrebu. Savjetima mi je najviše pomogao Olaf Tufte - pojasnio je olimpijac iz VK Trešnjevka.

Damirov trener Srećko Šuk, ujedno i izbornik veslačke vrste, na Jarunu je ovoga vikenda provjeravao reprezentativne kandidate na daljinskoj regati (8000 m).

- Ova Damirova pobjeda dobar je znak za novu sezonu u predolimpijskoj godini, budući da zbog ozljede nije nastupao od proljeća, te je još uvijek u treningu koji je više rehabilitacijskog karaktera - prokomentirao je Šuk.
 

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

SP seniora - Amsterdam


SP juniora - Hamburg

SP seniora do 23 godine - Varese


3. Regata SK Luzern


EP juniora - Hazewinkel
Međunarodna juniorska regata - Munchen
Međunarodna regata - Beograd

HVP 2014. - seniori


Croatia open - 2. dan


Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu