> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

4. REGATA KUPA MF-a I 11. REGATA SV. FILIPA I JAKOVA U VUKOVARU

Trešnjevčani preuzeli vodeću poziciju u Kupu

5. svibnja 2014. Autor: Petar Milin Foto: HRT radio Osijek

Obilježavanje Dana grada Vukovara uveličala je i veslačka regata na Dunavu, točnije - dvije regate u jednom veslačkom događaju s više od 200 sudionika. Veslačice i veslači, uglavnom iz mlađih dobnih kategorija (malobrojni seniori i brojni juniori na 1000, a kadeti na 500 metara) skupljali su bodove u sklopu 4. regate nacionalnog veslačkog kupa Miljenko Finderle, a održana je i regata sv. Filipa i Jakova.

Tradicionalna vukovarska regata ušla je u drugo desetljeće postojanja.  Unatoč svim nepovoljnim prognozama, vrijeme je bilo naklonjeno predstavnicima natpolovičnog broja (ukupno je 15) klubova sudionika ovosezonskog Kup natjecanja. Osim domaćina, Vukovara, i nedalekog mu susjeda – osječkog Iktusa, svoje predstavnike na regati imali su zagrebački klubovi Trešnjevka, Mladost, Croatia, Zagreb i Nova, te jedini “majstor s mora” – Glagoljaš.

Upravo je član omišaljskog kluba, Mihael Girotto, trijumfirao u najmasovnijoj konkurenciji regate – samcima mlađih juniora. Drugi je bio iktusovac Dino Steiner, a treći zagrebaš Ivan Đukez. Posebno zanimljivo bilo je u disciplini juniorskih četveraca bez kormilara koja je veslana kao Memorijalna utrka hrvatskih branitelja – članova HVK Vukovar. Naime, većina članova kluba, poginulih ili nestalih u obrani grada-heroja tijekom velikosrpske agresije 1991. godine, veslala je upravo u toj disciplini. U utrci–podsjetnici na vukovarske heroje slavili su članovi zagrebačke Mladosti: Martin Roglić, Filip Jurina, Antonio Klarić i Tomislav Krajačić. Drugi je bio četverac VK Nova (Mladen Janković, Karlo Vrbanc, Ante Vujević, Luka Dizdar), a treća posada HVK Vukovar (Luka Namačinski, Luka Benaković, Stjepan Miličić, David Vidaković)… 

Nenastupanjem Istrana, koji su nakon treće regate VKMF-a u Puli, zasjeli na vrh ljestvice s pet i pol  bodova prednosti, branitelju naslova kup-pobjednika, Trešnjevci, u Vukovaru je bio olakšan put do preuzimanja vodstva u ukupnom redoslijedu.  Trešnjevčani trenutačno imaju 469,7 bodova, Mladost je ostala vjerna pratiteljica sa 437,9 bodova, dok je trećeplasirana Istra ostala na 395,2 boda. Zanimljivo je da su tek prve bodove u ovosezonskom izdanju veslačkog Kupa osvojili Osječani.

Uzmemo li u obzir samo vukovarsku regatu, iktusovci su bodovno drugi (74 boda), odmah iza trešnjevčana (79 osvojenih bodova), a prve kup-bodove upisali su i petoplasirani Vukovarci (45,20)…

Suorganizaciju veslačkih događaja na Dunavu “potpisuju” Hrvatski veslački savez, Veslački savez Zagreba i Hrvatski veslački klub Vukovar, a pokrovitelj je bio slavljenik – grad Vukovar.

Rezultati 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

HVP 2014. - seniori
Croatia open - 2. dan
Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu