> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 

100 GODINA HVK GUSAR SPLIT

Svečanom akademijom proslavljen jubilej veslačke institucije

13. ožujka 2014. Autor: Petar Milin Foto: Denis Boban

Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu obilježen je jubilej 100 godina Hrvatskog veslačkog kluba Gusar. U ime Hrvatskog veslačkog saveza čestitke je uputio predsjednik Zlatko Buzina, a među uzvanicima su bili i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša te brojni drugi gosti i prijatelji Gusara i veslanja. 

Prije svečane akademije održano je u popodnevnim satima i primanje za predstavnike klubova i saveza u trofejnoj sali Gusara u Spinutu, a tamo su uz predsjednika Hrvatskog veslačkog saveza Zlatka Buzinu bili i predstavnici engleskih sveučilišta Oxford i Cambridge koji su također uputili čestitke i uručili prigodne darove.

Gusar kao institucija splitskog i hrvatskog sporta, naš najtrofejniji veslački klub čiji značaj prelazi hrvatske granice, obilježava nizom događaja stogodišnjicu postojanja, a ovom prilikom održana je i međunarodna utrka studentskih osmeraca na kojoj su nastupila i svjetski poznata engleska sveučilišta Oxford i Cambridge.

Od najznačajnih uspjeha Gusara izdvajaju se četiri olimpijska odličja, među kojima i zlatna olimpijska medalja četverca bez kormilara iz Helsinkija 1952. Potom šest medalja sa svjetskih prvenstava, od kojih je najsjajnija ona zlatna iz Indianapolisa 1994. u dvojcu s kormilarom, zatim četiri medalje s europskih prvenstava, među kojima i zlatna iz Beograda 1932. u osmercu te srebrna, također u osmercu, osvojena u poljskom Bydgoszczu 1929. godine.

Uz brojne međunarodne uspjehe, tu je i mnoštvo naslova državnih prvaka u svim kategorijama i disciplinama, a među veslačima Gusara teško je pobrojati sva imena osvajača svjetskih medalja tijekom proteklih stotinu godina. 
Spomenut ćemo samo neke koji su obilježili povijest Gusara i hrvatskog veslanja od Helsinkija 1952. i prve i jedine hrvatske zlatne olimpijske medalje koju su izveslali Duje Bonačić, Velimir Valenta, Mate Trojanović, Petar Šegvić, preko nikad prežaljenog legendarnog Zlatka Celenta te Duška Mrduljaša, do najmlađe generacije osvajača olimpijskih medalja - Tihomira Frankovića, Igora Boraske te braće Siniše i Nikše Skelina.

Vodstvu HVK Gusar i svim gusarovcima želimo sretan 100. rođendan i ulazak u novo trofejno stoljeće! 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

HVP 2014. - seniori


Croatia open - 2. dan


Croatia open - 1. dan
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. regata VKMF - Pula

2. regata Kupa Dalmacije - Šibenik


Proljetna daljinska regata na Jarunu