> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

ZAPOČELO SENIORSKO SVJETSKO PRVENSTVO U J. KOREJI

Četverac na pariće lakoćom u polufinale, četverac bez kormilara u repasažu

25. kolovoza 2013. Autor: Vinko Knežević |

Prvi natjecateljski dan naših posada na seniorskom Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji donio je četvercu na pariće (Šain, Martin i braća Sinković) puno zadovoljstva, budući da je Cro Express s najboljim vremenom kvalifikacija izborio izravni nastup u polufinalu. Manje uspješna bila je posada četverca bez kormilara (braća Begović, Janjić, Kolobarić) koja će, nakon trećeg mjesta u izlučnoj skupini, put u poluzavršnicu tražiti kroz repasaž.

Objektivno gledano, od našeg se olimpijskog četverca na pariće očekivao uvjerljiv trijumf u skupini sa Švicarcima, Česima, Amerikancima, Indijcima i Iračanima. Upravo to se i dogodilo u utrci koju je izvjestitelj Worldrowinga nazvao "elegantnom pobjedom u potpuno kontroliranoj utrci". Zanimljivo je da se, nakon sjajnog starta našeg četverca i sekunde prednosti na prvih 500 metara, redoslijed posada nije promijenio do kraja utrke. Mijenjala se samo vremenska razlika... Drugoplasirani Švicarci na cilj su stigli sa šest sekundi zaostatka, ali (također) dovoljno za ulazak u polufinale, treći Česi i četvrti Amerikanci bili su sporiji 12 i 13 sekundi, a predstavnici veslačke egzotike - Indije i Iraka, stigli su u vrijeme dok je naš kvartet već bio na tuširanju...  Šampionska uvjerljivost, evidentno samopouzdanje, lakoća pobjeđivanja! Kako bi rekao Damir Martin:

"Sve nas ovdje podsjeća na Novi Zeland!" Započetak, i nas... U polufinale su izravno prošli još i Nijemci, Ukrajinci, Britanci i Estonci.

Četverac bez kormilara ostao je jedno mjesto prekratak, ali ima još jednu šansu za polufinale. U bitno težoj skupini od kolega "na pariće", s etabliranijim posadama - nizozemskom i talijanskom, teško se moglo izravno proći u poluzavršnicu. Naši su veslači od početka utrke bili treći, održavali su tu poziciju i pokušali su napasti u završnici. No, sve što su uspjeli napraviti u pojačanom finišu bilo je prepolovljenje zaostatka za Talijanima - sa četiri i pol na (samo) dvije sekunde. 

Rezultati prvih kvalifikacijskih utrka, četverac na pariće: 1. HRVATSKA 5:45.69, 2. Švicarska 5:51.85, 3. Češka 5:57.66, 4. SAD 5:58.31, 5. Indija 6:16.21, 6. Irak 6:24.33; četverci bez kormilara: 1. Nizozemska 6:01.84, 2. Italija 6:04.31, 3. HRVATSKA 6:06.47, 4. Češka 6:07.54, 5. Španjolska 6:12.56, 6. Indija 6:20.64. 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica