> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

VELIČANSTVEN DOČEK ZLATNIH VESLAČA

Hrvatski sportski ponos zasut cvijećem i zaliven šampanjcem

3. rujna 2013. Autor: Vinko Knežević |

ZAGREB - Hrvatska veslačka ekspedicija svečano je dočekana u Zračnoj luci Pleso pri povratku sa SP-a iz Južne Koreje. Zlatnom veslačkom trojcu iz planetarno najboljeg četverca na pariće - David Šain, Damir Martin i Valent Sinković (mladoženja Martin Sinković stigao je dan prije!) nije se bilo lako probiti do VIP salona. Transparenti, navijači, šampanjac, cvijeće, bljeskalice...   

Kad su, ipak, stigli na cilj (razumljivo, ovaj put nisu bili prvi!), tamo su ih čekali predstavnici medija, kao i HVS-a, HOO-a, ZŠS-a, Grada Zagreba, Zračne luke Pleso... Čelni čovjek Hrvatskog veslačkog saveza, Zlatko Buzina, naglasio je veličinu (n)ovoga pothvata i kontinuitet veslačkih uspjeha, glavni tajnik HOO-a Josip Čop obećao je i u budućnosti potporu „sportašima kojima je Bog dao tako vrijedan talent“, a obilje komplimenata izrekla je i Vesna Kusin, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.  

„Vlasnik kovačnice veslačkih kolajni“, Nikola Bralić, pojasnio je kako su na početku SP-a testirali svoje mogućnosti i zaključili da su „najjači“, a onda ih je to samopouzdanje iz utrke u utrku vodilo prema zlatu. Valent Sinković je za govornicom ustvrdio kako su ispunjeni ponosom zbog osvojenog zlata, za koje im je trebalo puno žrtve i odricanja. Zahvalio je svima na potpori, kako na Dalekom istoku, tako i u domovini, a nakon toga, priznao je novinarima da je posada uoči finala ponovno imala „eksperimentiranje“ sa skraćivanjem vesala. No, za, razliku od Londona, Chungju je imao sretan epilog. David Šain je zahvalio „pratećem timu“ iz reprezentacije, a Damir Martin još i „pratećim dvojcima od rođenja“.

- Roditelji su vrlo zaslužni za sve naše uspjehe i zato je njima posvećena svaka osvojena medalja - dodao je Damir.

- I djevojke, odnosno zaručnice, iznimno su zaslužne - vjerojatno bi dometnuo Martin Sinković da je nazočio dočeku na Plesu.

Ali, što je sportski život? I nakon osvojenog zlata na SP-u, njega su snašle - pripreme! Ruku na srce, pripreme za jednu životno važniju feštu - subotnju svadbu u Sinju, uskratile su mu feštu na Plesu. Dakako, šampanjca (i plesa) mu neće nedostajati u sinjskom hotelu Alkar... U novinarskoj „potrazi“ za sljedećim članom četverca koji će pred oltar, Šain je odgovorio kako treba pitati njihove aktualne izabranice („One bi prije nas mogle nešto znati o tome“). Konkretniji, ali i zagonetniji u odgovoru bio je Valent Sinković:

- Uh, znam nešto o tome, ali ne smijem glasno izreći...

Na pitanje o usporedbi dvaju seniorskih zlata, novozelandskog iz 2010. i južnokorejskog iz 2013., Valent je rekao:

- Obje su nam medalje jako drage, ali prva je - prva. Novozelandska se čini nekako slađom jer sada smo puno zreliji i svjesniji što smo napravili...  

Usporedba „savršenosti“ utrke iz korejskog finala i nekih prijašnjih koje su također ostavile „zlatni trag“ na vodi, Davidu Šainu predstavljalo je rutinsko pitanje:

- Možda smo dosad odveslali i savršenije utrke, ali ne ovako dobru s tolikom važnošću...

U dubokoj sjeni zlatnog hrvatskog četverca na pariće ostao je na dočeku onaj u inačici bez kormilara, devetoplasirana posada na svijetu. Zadarski blizanci Branko i Marin Begović te Osječani Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić, predvođeni trenerom Krešimirom Ižakovićem, svjesni su činjenice da su trenutačno najveća uzdanica hrvatskog rimen veslanja. Skromni i vrijedni veslači izrazili su zadovoljstvo nastupom na SP-u te uvjerenje kako mogu još bolje. Vjeko Kolobarić uživao je i kao navijač zlatnog „Cro Expressa“, što su zabilježile i kamere tijekom prijenosa finalne utrke... Predsjednik HVS-a Buzina nije ih zaboravio, apostrofirao je i njihov domet kao veliki uspjeh. Možda nam već sljedeće godine na SP-u u Amsterdamu dva četverca budu u borbi za odličja!?

  

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica