> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

CROATIA OPEN 2013.

Spektakl s više od 1200 sudionika i olimpijskim četvercem u ''berbi odličja''

11. travnja 2013. Autor: Vinko Knežević |

Na jarunskoj veslačkoj stazi u Zagrebu ovoga vikenda, 13. i 14. travnja 2013. godine, održat će se jubilarna, 30. međunarodna veslačka regata Croatia Open. Organizatori regate, Veslački savez Zagreba i Veslački klub Croatia, okupit će više od 1200 veslačica i veslača iz oko 60 klubova i reprezentacija iz 12 država: Slovenije, Slovačke, Austrije, Češke, Estonije, Srbije, Makedonije, Turske, Izraela, Bugarske, SAD-a i Hrvatske. S obzirom na odaziv vrhunskih natjecatelja u svim dobnim kategorijama, slobodno se može ustvrditi da će teško bilo koji sportski događaj u Hrvatskoj ove godine okupiti takvu koncentraciju sportske kvalitete na dvodnevnoj priredbi.

ZAGREB - Jubilarno izdanje Croatia Opena u mnogim će segmentima biti i rekordno. Primjerice, imat ćemo 16 zastava na jarbolima, 12 od država čiji će veslači nastupiti na regati, i još četiri zbog država iz kojih dolaze samo suci – Švicarske, Italije, Mađarske i Belgije. Među predstavnicima šezdesetak klubova i reprezentacija, bit će i češka studentica u SAD-u, koja nam zbog klupske pripadnosti, na Croatia Open premijerno donosi zastavu SAD-a. Osim toga, imamo 76 prijavljenih juniorskih skifova, što je također novi rekord regate. U subotnjem dijelu programa, koji starta već od 7.45, utrke će se nizati svake četiri minute, a u popodnevnom terminu – svakih pet minuta. Šlager-utrke su samci, dvojci i četverci na pariće, vjerujem da su naše uzdanice u dobrom stanju i da će opravdati očekivanja – izjavio je direktor regate Srećko Šuk.

Šef sudačke službe na regati, Slavko Mezdjić, istaknuo je kako na Croatia Openu nikada nije bilo čak ni usmenih prigovora na regularnost utrka te kako će ove godine regata u Hrvatskoj sucima poslužiti i za polaganje ispita Međunarodne veslačke federacije (FISA). 

Inače, očekuje se da će u 38 finalnih utrka kroz dva dana u svim dobnim kategorijama nastupiti više od 650 posada. Posebno vrijedi istaknuti da će na ovoj priredbi nastupiti dvadesetak veslačkih olimpijaca iz Sydneyja, Atene, Pekinga i Londona (olimpijski pobjednici i osvajači srebrnih i brončanih medalja), odnosno  finalisti prošlogodišnjih SP-a seniora A i U-23. Kao poslastica bit će prvi ovosezonski službeni nastup našeg četverca na pariće - David Šain, Martin Sinković, Damir Martin, Valent Sinković - svjetskih prvaka 2010., brončanih na SP-u 2011., pobjednika Svjetskog kupa 2012. i prošlogodišnjih srebrnih s Olimpijskih igara u Londonu.  

Od stranih veslača, teško je ne spomenuti sjajne slovenske posade: olimpijske pobjednike iz Sydneyja, srebrne iz Atene i brončane iz Londona u dvojcu na pariće - Iztoka Čopa i Luku Špika, te čuveni četverac bez kormilara, višestrukog medaljaša sa SP-a, kao i ostale svjetske medaljaše i olimpijce - iz Estonije, Srbije i Austrije, a koji će odmjeriti snagu s našim olimpijcima.

- Očekujem dobre utrke u svim našim disciplinama. Skifovi bi mogli biti vrlo zanimljivi jer, osim nas, domaćih samaca, dobar bi mogao biti i Slovenac Luka Špik, dok bi Estonci Taimsoo i Raja, uz njih - možda i Srbi, mogli zaoštriti konkurenciju u dvojcima na pariće – izjavio je Valent Sinković, štroker olimpijskog četverca i član bratske posade europskih prvaka u dvojcu na pariće.
I njegov brat, Martin Sinković, očekuje trijumf barem u dvjema disciplinama:

- Mislim da nas u nedjelju čeka vrlo težak dan. Realno je nadati se pobjedi u dvojcu na pariće s bratom Valentom, ali i u četvercu na pariće, dok u subotnjoj utrci samaca priželjkujem dobar nastup. Što se tiče forme, ona je onakva kakva bi trebala biti na startu sezone, tempiramo je za kasnije važnije događaje...  

Damir Martin je kao pretplaćen na zlato u finalnim utrkama samaca na Croatia Openu:  

- Drago mi je zbog uloge favorita u utrci seniorskih samaca. Ove godine ta se utrka po prvi put vesla kao Memorijal Slavka Matoca i to će mi biti dodatni motiv za pobjedu.

Osječanin David Šain iskoristio je boravak u Zagrebu i za studentske obveze na Kineziološkom fakultetu pa nije nazočio press-konferenciji na Jarunu, ali «četvrti olimpijac» nije nedostajao. Odazvao se Mario Vekić, londonski samac i član četverca na Croatia Openu 2012.:

- Nastupit ću u skifu, ali bolje je ništa ne prognozirati da se ne dogodi kao prošle godine, kada se Luku Špika stavljalo u ulogu favorita, a on nije izborio ni A finale...  

  Ove godine svi će domaći klubovi poslati na Croatia Open posade koje kandidiraju za reprezentativni dres, te će slika kvalitete i pripremljenosti izborniku nacionalne vrste biti daleko jasnija. Najavljeni su i navijači iz drugih gradova pa, uz lijepo vrijeme, spektakl ne bi trebao izostati...  

CROATIA  OPEN  2013
13. - 14. travnja 2013.

Vrijeme i mjesto održavanja: subota, 13. travnja, i  nedjelja, 14. travnja 2013., regatna staza Jarun, Zagreb

Zemlje sudionice: Slovenija, Slovačka, Češka, Austrija, Estonija, Makedonija, Srbija, Turska, Izrael, Bugarska, SAD, Hrvatska

Broj sudionika: oko 1200  veslača i veslačica dnevno u 650 posada
Satnica: prednatjecanja od 08:00 do 13:00, finalne utrke od 13:30 do 16:30

Najzanimljivije (finalne) utrke:

 • prvi dan - subota:              
  • Memorijal NIKO i JURE (oko 15:30), 2-JMA
  • Memorijal Zdravko Grahovac (oko 16:00), 8+JMB
  • dvojac bez kormilara, seniori (oko 16:10)
  • Memorijal Slavko Matoc–Muha, samac, seniori (1xSM, oko 16:20 sati)

 • drugi dan – nedjelja:
  • dvojac na pariće seniori 2xSM, (14:00)
  • četverac na pariće seniori 4xSM (oko 16 sati)
  • četverac bez kormilara seniori 4-SM (16:4o)

  kontakt:

  • Srećko Šuk, tajnik VSZ-a, tel/fax:01/3831-585, (GSM:098/302-173),
  • Vinko Knežević, press-služba Croatia Opena (GSM:098/392-892)
  • e-mail:vsz@vsz.hr

    

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica