> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

IZVJEŠTAJ

Izvanredni kongres FISA-e u Kopenhagenu

4. ožujka 2013. Autor: preuzeto s wwww.vsz.hr

Izvanredni kongres FISA –e održava se svake 4-te godine, u godini iza Olimpijskih igara. Na njemu se donose izmjene i dopune Statuta, Pravila o natjecanjima i drugi akti FISA-e. Razmatra se točka po točka svake promjene i dopune , o svemu se vodi diskusija,predlažu se dopune i izmjene na samom kongresu te na kraju glasuje o svakoj izmjeni i dopuni pojedinačno, javno ( podizanjem cedulje sa brojem glasova koliko ima svaka federacija ) ili tajno .

Najvažnije prijedlozi promjena Statuta i Bye – Law
(Pravila o natjecanjima).

Statut:

U Statutu promjene se odnose uglavnom na red riječi, formulacije i definicije . Najvažnija promjena je
usuglašena sa IOC da se riječ ADAPTIV za sportaše sa posebnim potrebama više ne koristi već se
zamjenjuje riječju PARA. Sukladno tome u svim člancima Statuta i Pravila o natjecanjima mijenja se riječ ADAPTIV u riječ PARA.


Pravila o natjecanjima ( Bye – Law):

1) Zona starta 100 m. Staro pravilo - ukoliko je posada stala unutar 100 m ( zona starta )sudac je morao zaustaviti trku, ustanoviti o čemu se radi i donijeti adekvatnu odluku. Prijedlog da se UKIDA ovo pravilo je prihvaćen. Staro pravilo se neće više primjenjivati.

2) Prijedlog da se za PARA veslače staza od 1000 m produlji na 2000 m kao i za ostale veslače nije prihvaćen. Ostaje na snazi i dalje staro pravilo da PARA veslači nastupaju na stazi duljine 1000 m.

3) Prijedlog da se za kategoriju lakih veslača ukida prosjek od 70 kg i kod žena 57 kg a da max težina bude 70,0 kg odnosno 57,0 kg NIJE PRIHVAČEN, iako se vodila velika borba da se ovaj prijedlog prihvati. Nadglasan je za 1 ( jedan ) glas. Ostaje po starom da najteži veslač može biti 72,5 kg , a prosjek 70,0 kg kao i kod žena lakih veslačica najviša dozvoljena težina je 59,0 kg , a prosjek 57,0 kg.

4) Veterani – dodana je kategorija K za starije od 85 godina.

5) Promjena državljanstva ( nastupanje za jednu nacionalnu vrstu , a zatim za drugu).
Ukoliko je veslač/ica nastupio za jednu državu i želi promijeniti državljanstvo te nastupati za drugu državu mora pauzirati dvije natjecateljske sezone kako bi stekao pravo nastupa za drugu državu. Council može donijeti i drugačiju odluku ukoliko veslač /ica upute zamolbu i Council utvrdi da su okolnosti objektivne i opravdane za takovu promjenu.

Ovo su najvažniji prijedlozi koji su ili nisu prihvaćeni. Kod prijedloga pod rednim brojem 2 i 3, glasovanje je bilo tajno dok kod ostalih prijedloga glasovanje se odvijalo dizanjem pločice sa onolikim brojem glasova koliko pojedina članica FISA –e ima ( u našem slučaju tri glasa).

Sve promjene stupaju na snagu odmah po objavljivanju na službenim stranicama FISA-e. Na kongresu u Koreji dosadašnji Predsjednik FISA-e Denis Oswald će odstupit će s dužnosti Predsjednika FISA-e ,te će se izabrati novi Predsjednik FISA-e. Prijedlog je da stari Predsjednik ima period prijenosa ovlasti i prava na novo izabranog Predsjednika ( u tom vremenu - koje bi
bilo 6 – 12 mjeseci Predsjedničku bi dužnost obavljao stari Predsjednik Oswald )kako bi se novi lakše snašao u obavljanju ove funkcije

Slavko Mezdjić


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica