> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

IN MEMORIAM Julije Boroša Jumbo (1932.-2013.)

Odlazak sportaša staroga kova kojem godine nisu mogle nauditi

19. srpnja 2013. Autor: Vinko Knežević |

Hrvatsko veslanje i kros-trčanje ostali su bez istinske legende. U 81. godini napustio nas je Julije Boroša Jumbo, čovjek s punim stoljećem sportskog staža u te dvije sportske discipline. Neumoran i neuništiv duhom u svom je životnom vijeku više od šest desetljeća posvetio veslanju i četiri desetljeća trčanju na duge staze.

Jumbo je rođen u Zagrebu 14. listopada 1932. godine. Budući da mu je odmalena glavna pokretačka snaga bio sport, s aktivnim veslanjem započeo je u proljeće 1951. u tadašnjem veslačkom klubu Sava, današnjem VK Trešnjevka. U dugoj i uspješnoj karijeri koju je obogatio i fantastičnim nastupima u veteranskoj konkurenciji, Boroša je pet puta bio prvak Jugoslavije u kategoriji mlađih seniora (u samcu te četiri puta u dvojcu na pariće) i dva puta seniorski prvak u dvojcu na pariće. Četiri puta bio je i veteranski prvak bivše države u samcu. Osvojio je i 35 zlatnih medalja na veteranskim SP-ima (FISA World Masters Regatta) u raznim disciplinama, od samca do osmerca, a veslao je čak i nakon ulaska u deveto desetljeće života. Sudionik je brojnih međunarodnih veteranskih regata i veslačkih maratona, a na njima je gotovo u pravilu nastupao u najstarijoj dobnoj skupini. Sa Svjetskih veteranskih igara u Danskoj 1989. donio je srebrno odličje osvojeno u samcu.

Kao potporu veteranskom veslanju, iznimno zastupljenom u svijetu, 1990. godine osnovao je Veslački klub Jarun koji je u svojim počecima okupljao veterane iz svih zagrebačkih klubova. No, Jumbo je već prilikom osnivanja VK Jarun Statutom predvidio veslanje za sve uzraste pa je klub s ulaskom u novo tisućljeće krenuo s intenzivnim bavljenjem najmlađim kategorijama.

Zahvaljujući Jumbovu vizionarstvu, VK Jarun danas ima uspješne veslače u svim dobnim skupinama. Prije 16 godina Julije Boroša je pokrenuo i međunarodnu veslačku regatu VK Jarun, koja već nekoliko godina, njemu u čast, nosi i službeni naziv Jumbo regata. Budući da mu je glavni postulat bio da svi koji se bave veslanjem trebaju imati mogućnost i natjecati se, otpočetka je regatu zamislio kao sveveslački događaj sa zastupljenim svim uzrastima - od mlađih kadeta do veterana.

   Usporedno s veslanjem Jumbo se bavio i trčanjem na duge staze. Godinama je aktivno sudjelovao u utrkama Zagrebačke kros lige, a od 1990. godine pokrenuo je i brdsku utrku na Sljemenu.  Julije Boroša Jumbo bio je sportaš staroga kova, kakvih odavno nema na sportskim borilištima. Sportski zenesenjak i entuzijast ostavio je dubok trag u zagrebačkom i hrvatskom sportu, a ostat će zauvijek upamćen i kao istinski simbol sportaša koji je rušio barijere omeđene godinama...

Iskrena sućut obitelji i prijateljima Julija Boroše!

Posljednji ispraćaj našega Jumba bit će u utorak, 23. srpnja 2013. godine, u 14.30 na mirogojskom Krematoriju u Zagrebu.

 

UMRO JE ISTINSKI VESLAČKI DJELATNIK
U 81. godini umro je Julije Boroša zvani Jumbo

Naglašavati ulogu, značenje i utjecaj Jumbe općenito u hrvatskom veslanju, a posebice veteranskom veslanju čini se suvišnim. Gotovo da nema dijela Hrvatske u kojem nije poznat. Jumbo je smatrao veslanje prirodnim saveznikom u odgoju čovjeka svih životnih dobi.

Jumbine ideje, razmišljanja i stavove koji objedinjuju i objašnjavaju važnost i ulogu veslanja doživljavao sam: ne veslanje samo kao postizanje rezultata izabrane elite sposobnih, nego veslanje koje postiže rezultate u uzvišenim odgojnim i životnim idealima velikog broja ljudi. Za Jumbu je veslanje bilo dio kulture, način života, izražavanja.

U uvjetima rada neshvatljivim današnjim generacijama Jumbo je osnovao VK Jarun, organizirao međunarodne veslačke regate, sve to s veoma skromnim počecima  i od toga uspio učiniti danas općeprihvaćen i poželjan klub VK Jarun i međunarodnu veslačku priredbu „Croatia Masters Open“. I danas možemo konstatirati da je Jumbo u svojim veslačkim nakanama, na zadovoljstvo nas veslača, i uspio.

Zdravko Gajšak,
glavni tajnik Hrvatskog veslačkog saveza


Julije Boroša - Jumbo (Zagreb, 14.10.1932. – Zagreb, 19.7.2013.), veslanjem se počeo baviti 1951. godine u VK Sava (danas VK Trešnjevka). Kao veslač bio je prvak  Hrvatske u samcu za juniore (I. razred) u Osijeku (1954.), u Vukovaru (1956.), u Puli (1957.); u dvojcu na pariće za juniore - I. razred u Osijeku (1954.), u Dubrovniku (1955.), u Vukovaru (1956.),  u Puli (1963.); u dvojcu na pariće za seniore - I. razred u Šibeniku (1960.), u Splitu (1964.), u Sisku (1966.), u Bakru (1967.). Prvak  Jugoslavije u samcu za I. razred u Vukovaru (1956.),  u dvojcu na pariće za I. razred u Vukovaru (1956.), u Beogradu (1957.), na Bledu (1958.), u Beogradu (1960.) i Šibeniku (1963.), u dvojcu na pariće za vrhunske veslače u Splitu (1964.) i Jajcu (1965.). U nekoliko mandata bio član IO VK Trešnjevke i IO Veslačkog saveza Zagreba. Godine 1990. osnovao je VK Jarun, bio njegov tajnik, trener i predsjednik. Nebrojeno puta bio je veteranski prvak Hrvatske te prvak na FISA Masters regatama u samcu i dvojcu na pariće. Pokrenuo je veteransku regatu Istok-Zapad na Jarunu (1988.) i Međunarodnu veteransku regatu u Zagrebu, koja se održava svake godine od 1998. do danas, popularno nazvanu Jumbina regata. Bavio se i trčanjem. Organizator je poznatih Štrapacijada (trčanje od Jelačićeva trga do vrha Sljemena). 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica