> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

JUNIORSKI PREBAČAJ OČEKIVANJA

Četiri čamca donijela tri odličja s EP-a u Bjelorusiji

26. svibnja 2013. Autor: Vinko Knežević | Foto: Mladen Marinović

MINSK - Hrvatski veslači i veslačice juniorskog uzrasta osvojili su tri brončana odličja na Europskom prvenstvu u Bjelorusiji. Do bronce su doveslali ženski dvojac na pariće te muški četverac na pariće i osmerac, a solidan, sedmi, bio je i naš samac, Ivan Županović, u jakoj konkurenciji svoje discipline.

Nakon trećeg mjesta u kvalifikacijama, ženski dvojac na pariće Ivana Krkljuš, Žana Krakić, "pokazao je zube" europskim konkurenticama, najprije u repasažu (prvo mjesto), a potom i osvajanjem bronce u A finalu. Vukovarka i trešnjevčanka, stručno vođene od trenera Krešimira Petrovića, veći su dio finalne utrke bile na drugom mjestu, ali u završnih 500 metara nisu uspjele odbiti jak napad domaćih veslačica...

Treće mjesto u Europi potvrda je perspektivnosti ove kombinacije. Četverac na pariće, u sastavu: Tomislav Šain, Luka Baričević, Ante Ančić i Roko Šitum, također je osvojio brončano odličje. Posada, koju su poznavatelji veslanja već nazvali "malim Cro Expressom", aludirajući na puno poznatiji seniorski kvartet (braća Sinković, Martin i Šain), podsjetila je i u jednom statističkom segmentu na starije kolege. Naš je mladi četverac imao najbolje vrijeme od svih 12 čamaca u polufinalu, a ipak je stigao samo do bronce, kao svojedobno "veliki Cro Express" na SP-u na Bledu 2011. godine. Treće mjesto, na kojem su bili gotovo svih 2000 metara, Šain, Baričević, Ančić i Šitum obranili su od bjeloruskih napada, ali nisu smogli snage ozbiljnije napasti zlatne Rumunje i srebrne Talijane. I u kraljevskoj disciplini juniorskog EP-a Hrvatska je osvojila treće mjesto.

Na putu do europske bronce osmerac, u sastavu: Marko Krizmančić, Tin Nemčić, Toni Čavka, Matej Metković, Bernard Samardžić, Danijel Plišić, Antonio Čoga, Jakov Bumbak i kormilar Luka Ščurla, izborio je nastup u finalu prvim mjestom u polufinalnoj skupini. U toj skupini, pak, nije bilo osmeraca Srbije i Rumunjske koji su u posljednjoj utrci EP-a, osvojili sjajnija odličja od naših veslača.

Zanimljivo je da su naši istočni susjedi do europskog zlata stigli kroz polufinalni repasaž. Naša nacionalna posada, sastavljena od veslača iz čak pet klubova (Jadran Rijeka, Jarun, Krka, Marina Kaštela, Neptun Dubrovnik) otpočetka do kraja utrke bila je treća, pomalo i zbog činjenice da su Srbijanci i Rumunji bili gotovo "nedodirljivi". Naravno, do neke druge prilike.

Četvrti hrvatski adut, juniorski samac Ivan Županović (VK Jelsa), bio je šesti u polufinalnoj skupini, što mu je donijelo nastup u B finalu. No, Županović je popravio ukupni dojam u "utješnom finalu", prvi prošavši kroz cilj (7:26.96). Iako je najlošije startao, naš se skifist već na sredini staze našao u vodećem tercetu, da bi jakim finišem u posljednjih 500 metara "slomio" dotad vodećeg Šveđanina Freudenthalla, a potom i Estonca Lunekunda (za 14 stotinki sekunde). Zauzeo je ukupno sedmo mjesto u Europi. Sasvim solidno.

Izbornik hrvatske veslačke reprezentacije Srećko Šuk kratko je komentirao nastupe naših posada na EP-u u Minsku:

- Dvije medalje od četiri juniorska aduta na EP-u bile su nam u granicama očekivanja, a tri odličja, bez obzira na sjaj, svakako predstavljaju prebačaj. Zadovoljan sam i zbog činjenice da su to ostvarila djeca iz cijele Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika.

Ono što izbornik Šuk nije rekao, a može biti na veselje svih veslačkih djelatnika, jest činjenica da su juniorska odličja na EP-u početak popunjavanja rezultatske praznine u tom uzrastu (na velikim natjecanjima), na koju je upozorio aktualni čelnik HVS-a, Zlatko Buzina, u predsjedničkoj kandidaturi prošle godine.   

REZULTATI NAŠIH POSADA U A FINALU

ženski dvojci na pariće: 1.Rumunjska (Logofatu, Pascanu) 7:05.29, 2. Bjelorusija (Uholnik, Staraselets) 7:08.65, 3. HRVATSKA (Krkljuš, Krakić) 7:09.67, 4. Italija (Piazzolla, Pelloni) 7:12.57, 5. Francuska (Sanche, Juillet) 7:17.49, 6. Litva (Petrikaite, Navickaite) 7:33.65;

četverci na pariće: 1. Rumunjska 5:51.11, 2. Italija 5:51.88, 3. HRVATSKA (Šain, Baričević, Ančić, Šitum) 5:54.17, 4. Bjelorusija 5:54.64, 5. Češka 5:58.19, 6. Slovenija (Zarič, Crnac, Maslo, Ostanek) 6:01.67;

osmerci:
 1. Srbija 5:41.98, 2. Rumunjska 5.44.32, 3. HRVATSKA (Krizmančić, Nemčić, Čavka, Metković, Samardžić, Plišić, Čoga, Bumbak, korm. Ščurla) 5:46.36, 4. Italija 5:48.90, 5. Bjelorusija 5:49.93. 


> Ostali rezultati na stranici regate:http://www.erjc2013.by

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica