> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

SJAJNA UTRKA SAMACA OBILJEŽILA 1. DAN CROATIA OPENA

Damir Martin neuhvatljiv, Valentu Sinkoviću srebro u dramatičnom finišu  

14. travnja 2013. Autor: Vinko Knežević | Foto: Petar Milin

Prvi dan 30. izdanja međunarodne veslačke regate Croatia Open na Jarunu obilovao je dobrim utrkama (unatoč kišnim pokušajima da ga pokvari), ali jedna ga je utrka obilježila spektakularnošću – A finale seniorskih samaca, ove godine premijerni Memorijal Slavka Matoca - Muhe.

ZAGREB - U kvalifikacijama samaca nastupilo je svih pet hrvatskih olimpijaca iz Londona, a u elitni A finale izborila su trojica – apsolutni favorit Damir Martin (VK Trešnjevka) te Valent i Martin Sinković (HAVK Mladost). U troboj članova srebrnog londonskog četverca umiješao se i još uvijek sjajni slovenski veteran, Luka Špik, pa je borba za drugo mjesto dobila rijetko viđenu dramatiku. Iako se vrlo brzo vidjelo da je Damir Martin «nedodirljiv», a činilo se i da će srebro u Sloveniju te da će Sinkovići bratski odlučivati o bronci, u posljednjih pedesetak metara Valent je pojačao ritam i gotovo u foto-finišu prestigao Špika. Krajnji redoslijed: 1. Martin (7:09.50),  2. V. Sinković (7:17.53), 3. Špik (7:17.98), 4. M. Sinković (7:19.07), 5. Đerić (Srbija, 7:24.30), 6. Taimsoo (Estonija, 7:45.35).

- Odveslao sam utrku bez kalkuliranja, svaku dionicu sve brže i maksimalnim angažmanom, ispalo je sve po planu, sam sebi bih čestitao kako sam je dobro odradio u postojećim vremenskim uvjetima s kontra vjetrom na stazi. Dodatno sam sretan zbog trijumfa u utrci koja nosi ime Slavka Matoca, legendarnog veslačkog dužnosnika, ali i čovjeka koji je svojedobno veslao protiv moga djeda Stanislava – rekao je najpoznatiji potomak vukovarske veslačke dinastije Martin, četvrti put zaredom nepobjediv na Croatia Openu.

I Valent Sinković je bio zadovoljan srebrom:

- Dao sam sve od sebe i cijelu utrku se održao u vrhu. »Fali» mi boljitak u sredini staze, u prvih 500 metara bio sam ispred Špika, onda je on prešao naprijed. U finišu mi je pomogao i brat koji je prvi potegnuo...
Valent se i našalio s velikim prijateljem iz četverca na pariće:
- Damir Martin je bio neuhvatljiv, ali sredit ćemo nešto za sljedeću sezonu, dovest ćemo Čeha Syneka.
I trofejni slovenski olimpijac, Luka Špik, vlasnik svih triju olimpijskih kolajni, čestitao je pobjedniku, a i izrazio žaljenje što nije dohvatio srebro:

- Veslam u novom čamcu i još nemam dobar ritam, lovim se s njim. Žao mi je što nisam dobio Valenta u finišu, ali drago mi je što nas je obojicu dobio Martin... 

U B finalu samaca slavili su srbijanski aduti – Vasić i Filipović, naš David Šain bio je treći, a Mario Vekić šesti. U nekad elitnoj disciplini hrvatskog veslanja – dvojcima bez kormilara – slavili su Osječani Vjekoslav Kolobarić i Ante Janjić, ispred Splićana - Vite Čavrlja i Nikše Skelina. 

Na Croatia Openu održane su još dvije memorijalne utrke. Memorijal Niko i Jure (juniorski dvojci bez kormilara) pripao je Austrijancima – Querfeldu i Seifriedsbergeru, a Grahovčev memorijal (juniorski osmerci) kombiniranoj posadi zagrebačkih klubova Nove, Croatije i Jaruna  (Ignjac, Ćaleta, Kolaković, Herenda, Čanić, Parunov, Tvrtković, Janković, korm. Mrzlečki). U ženskom dijelu programa Marcela Milošević bila je četvrta u A skupini skifistica, dok je Helena Pavković bila druga, a Karla Milošević četvrta kod B seniorki iste discipline. Za kraj, u utrci studentskih osmeraca trijumfirali su budući kineziolozi, ispred budućih ekonomista i «pmfovaca»... Prvi dan Croatia Opena sjajnim su navijanjem uveličali karlovački osnovnoškolci. Nedjelja donosi tri šlager utrke – finale dvojaca na pariće, u kojem su braća Sinković kvalitetom i izjavama već «rezervirali» zlato (14 sati), te finale četveraca na pariće (oko 16 sati) i četveraca bez kormilara (16.40). 

Rezultati

Fotogalerija

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica