> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 

OBAVIJEST ZA KLUBOVE HVS-a

Rana identifikacija talenata

4. prosinca 2013. Autor: HVS  |  Foto: Petar Milin


Rana identifikacija talenata u suvremenom sportu postaje sve interesantnija aktivnost. Budući da je, u svrhu postizanja vrhunskih sportskih postignuća, potrebno provesti dugo vremena u sistematskom tretmanu trenažnog procesa, to iskazuje interesantnost da se u takav proces uvede pojedince koji nose posebnu nadarenost (talent) za postizanje sportskog rezultata. Prevedeno na engleski jezik, navedena aktivnost, naziva se Talent Identification Program. Skraćenica sastavljena od prvih slova navedene tri riječi  - TIP, na engleskom jeziku ima i svoje značenje = SAVJET.

Savjet  je povezan s karakteristikama koje bi trebao posjedovati mladi sportaš da bi zadovoljio predikcije uspješnosti u datom sportu. Rano otkrivanje talenata – uvođenje osoba s navedenim karakteristikama u trenažni proces, i provođenje dostatnog vremena u pravilnom tretmanu, trebalo bi uzrokovati i visoke plasmane u zrelom sportskom uzrastu. Upravo toga je bio svjestan i predsjednik našeg saveza, pa je proces rane indetifikacije talenata postavio kao „forte“ programa kojim se natjecao na osvojenu funkciju u savezu. Ista aktivnost, prema logici struke, predstavlja i jednu od ključnih točaka Programa rada Povjerenstva za unapređenje veslanja HVS-a.

Budući da je, u ovom trenutku, HVS insuficijentan sredstvima za provođenje aktivnosti izvan plana proračunskih sredstava, predsjednik navedenog povjerenstva iskazao je svoju spremnost angažmana u interesu veslanja Hrvatske. Kako je do sada navođeno, predsjednik Povjerenstva za unapređenje veslanja, prof. Mladen Marinović, u protekloj sezoni višestruko je proveo dijagnostiku stanja treniranosti hrvatskih veslača tijekom priprema, što uključuje: antropometrijsko mjerenje, analizu laktata, psihološki profil, kao i sociogram veslača. Istim je pokazano da prof. Marinović može kompletnu dijagnostiku provoditi u svakom zainteresiranom lokalitetu.

Transport jednog čovjeka s instrumantarijem smatra se značajno manje financijski zahtjevnim od transporta više sportaša u udaljeni lokalitet. Stoga je prof. Marinović ponudio da se provede inicijalno testiranje mladeži uključene u veslački sport, uzrasta 13 do 15 godina na način da on, putuje od lokaliteta do lokaliteta, i provede mjerenje zainteresirane populacije.

Za provođenje dijagnostike stanja treniranosti (popularno nazvano testiranjem) potrebna su tri jutra (na bazi do 6 ispitanika). Tijekom jutra mjerenje, tijekom posljepodneva unošenje podataka, obrada i analiza podataka. Kako je već navedeno, dijagnostika podrazumijeva kvazi holističku analizu svakog ispitanika. Po isteku trečeg dana, prof. Marinović bi obznanio analizu, dijagnozu i savjet za daljnji tretman svakog ispitanika individualno. Na taj način prikupila bi se banka podataka hrvatske veslačke madeži, temeljem čega bi se stekla spoznaja o karakteristikama mladih uključenih u veslanje, kao i iznalaženje najboljeg puta za njihovo usmjerenje u postizanju vrhunskog sportskog rezultata. Istovremeno, adekvatna metodološka obrada podataka, mogla bi predstavljati osnovu za prezentaciju takvog pristupa kao pilot projekta, kojim bi se moglo zaslužiti praćenje istog od strane Ministarstva prosvjete, znanosti i sporta, ili jednog od izvora financiranja EU.

Kako bilo, potrebno je izvršiti inicijalno ulaganje. Prof. Marinović je iskazao spremnost donirati svoj rad u prvoj godini projekta. Isto podrazumijeva besplatan stručni rad i amortizaciju potrebnog instrumentarija. Međutim, ostaje pitanje pokrivanja troškova provođenja ovako zamišljenog projekta: troškovi transporta, troškovi potrošnog materijala, kao i troškovi „preživljavanja“ ispitivača tijekom provođenja mjerenja. S tim u svezi nameće se mogućnost aktiviranja dva izvora financiranja: roditelji potencijalnih ispitanika i lokalna samouprava pojedinih lokaliteta. Ispitivač (prof. Marinović) je spreman u lokalitetu mjerenja održati predavanje roditeljima zainteresiranih kandidata, kako bi isti mogli „izvagati“ interes ulaganja, ne samo u sportski tretman svoje djece, već što je još važnije, investiciju u zdravstveni status svoje djece. Pored toga, prof. Marinović je, kao sveučilišni profesor i priznati znanstvenik u sportu Hrvatske, s iskustvom u nekoliko sportova pored veslanja (tenis, jedrenje, nogomet, kajak-kanu, karate, atletika), spreman odraditi predavanje za potrebe Trenerske tribine lokaliteta u koji dolazi. Očekuje se da bi interes roditelja mogao „pokriti“ materijalne potrebe potrošnog materijala (flekice za laktate i šečer u krvi = cca 400 kn), dok bi interes lokalne samouprave, mogao „pokriti“ troškove transporta i „preživljavanja“ ispitivača.

Na posljednjoj sjednici IO HVS-a ovaj prijedlog profesora Marinovića je prihvaćen, uz punu svjesnost da mogućnost ostvarenja ovog pilot projekta ovisi o interesu veslačkih klubova, kao i njihovoj mogućnosti animiranja navedenih entiteta.

Očekuje se da se zainteresirani klubovi jave prof. Mladenu Marinoviću na E-mail: mladen.marinovic@st.t-com.hr do konca mjeseca prosinca 2013.g. Na navedenu E-mail adresu, zainteresirani se mogu obratiti za bilo koju nejasnoću.

Napomena: mogućnost praćenja mladih veslača odnosi se isključivo na uzrast od 13 do 15 godina. Sve ostalo podliježe posebnom dogovoru prof. Marinovića i zainteresiranoga kluba.


Primjer:
Ispitivač dolazi u lokalitet ispitivanja u četvrtak rano poslijepodne – aktivnost:

Četvrtak predveće: predavanje roditeljima: „Koliko sport doprinosi zdravlju djece?“
Petak ujutro: 8:30 – 12:00 test laktata
Petak predveće: predavanje trenerima – jedna od tema navedena u prilogu Povjerenstva – uvijek mogućnost dogovora s klubom.
Subota ujutro: 8:30 – 12:00 mjerenje motoričkih sposobnosti
Subota poslijepodne – psiho testovi
Nedjelja ujutro: 8:30 – 12:00 mjerenje motoričkih sposobnosti
Nedjelja poslijepodne: prezentacija podataka dijagnostike uz savjet za daljnji tretman.

NAPOMENA: putovanje se, u udaljene krajeve Hrvatske (Istra, Slavonija) može organizirati tako da ispitivač posjeti dva lokaliteta istovremeno, što bi podvojilo troškove prevoza (npr. Osijek-Vukovar; Rovinj- Pula- Medulin i td.); uz napomenu da bi tada neki lokaliteti imali problema s oslobađanjem ispitanika od školskih obveza (ili bi se i to moglo usuglasiti).

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

HVS-u godišnja nagrada Franjo Bučar


Valent Sinković u četvercu s elitnim skifistima na Temzi


Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica