> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

PRIOPĆENJE TAJNIŠTVA HVS-a

Odluka o odgađanju svih redovitih zajedničkih planiranih aktivnosti do daljnjeg

Zagreb, 12. ožujka 2020.

HVS KLUBOVIMA

Predmet: HVS - predstojeće aktivnosti

Priopćenje tajništva

Zbog povećanog interesa javnosti, medija i članova HVS-a u vezi korona virusa i naŠih redovitih zajedničkih planiranih aktivnosti HVS donosi priopćenje:

- HVS donosi odluku o odgađanju svih redovitih zajedničkih planiranih aktivnosti do daljnjeg.

- HVS daje preporuku svojim članicama da svoje aktivnosti provode u skladu s odlukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog kriznog stožera civilne zaštite, županijskih kriznih stožera civilne zaštite na temelju lokalne i opće epidemiološke situacije, osobnostima sudionika i vrsti kontakata među sudionicima.

- HVS će tijekom sljedećeg tjedna predložiti izmjene i dopune zajedničkih aktivnosti za naredni period.

> DOKUMENT

 

> Dopuna priopćenju Povjerenstva za zdravstvenu skrb HVS-a

Priopćenje Povjerenstva za zdravstvenu skrb HVS               

23. ožujka 2020.

Poštovane veslačice i veslači,

Obzirom na potrebe strožih mjera izbjegavanja svakog kontakta s drugom osobom savjetujemo da se prekinu sve aktivnosti treninga u klubovima. Vjerujemo da su mnogi tako već postupili. Individualni trening od kuće kao trčanje, bicikl ili slično bi se mogao dozvoliti uz uvjet izbjegavanja kontakata i zajedničkih prostora. Ponesite malo alkohola i dezinficirajte ruke nakon diranja kvaka, bankomata ili drugih predmeta koji su dostupni i drugima. Za olimpijske kandidate treba osigurati uvjete treniranja u individualnoj potpunoj izolaciji.

Trening bi mogli nastaviti i oni koji su u mogućnosti ostvariti uvjete individualne potpune izolacije. Ako se uvjeti ostvare, trener treba ostati izvan direktnog kontakta s veslačima, što uključuje vožnju u istom automobilu, boravak u istoj prostoriji i slično.

Od veslača i veslačica očekuje se potpuno odgovorno i primjerno ponašanje propisano za sve građane.

 

> Priopćenje Povjerenstva za zdravstvenu skrb HVS-a

Priopćenje Povjerenstva za zdravstvenu skrb HVS

14. ožujka 2020.

Poštovane veslačice i veslači,

Do sada je rizik infekcije korona virusom u Hrvatskoj bio mali, ali se očekuje da bi od idućih bi dana mogao biti realan.
Korona virus ili Covid19 uzrokuje bolest sličnu gripi, ali s većom tendencijom zahvaćanja pluća. U mladih i inače zdravih je bolest obično blagog toka i prolazi bez posljedica. U starijih ili dodatno bolesnih osoba bolest uzrokovana korona virusom može biti ozbiljna i zahtijevati liječenje u intenzivnim jedinicama uz upotrebu aparata za disanje, a može završiti i smrtnim ishodom.

Infekcija se prenosi uobičajenim kontaktom, dakle kapljičnim prijenosom i dodirom. Moguć je i prijenos preko predmeta koji su nedavno, unutar nekoliko sati, bili kontaminirani i na kojima se nalazi virus (kvake, bankomati, zvona, sprave koje se zajednički koriste …itd).

Zadatak je svih odgovornih građana da maksimalno smanje rizik prijenosa virusa, kako bi se usporilo njegovo širenje. Prebrzo širenje virusa dovodi do istovremenog obolijevanja velikog broja ljudi, što je veći problem nego ako se epidemija širi sporije. Zato nam je svima u interesu zaustavljanje ili smanjenje brzine širenja epidemije kako bi se izbjegla situacija u kojoj se radi ograničenja zdravstvenih resursa ne bi moglo svim ugroženima jednako kvalitetno pomoći.

Stoga vam savjetujemo da smanjite kontakt s drugim ljudima na najveću moguću mjeru, izbjegavate boravak u zatvorenom prostoru s drugim ljudima, izbjegavate rukovanje, komunikaciju bez udaljenosti od druge osobe od barem 2 metra, javni prijevoz i slično.

Često perite ruke sapunom u toploj vodi ili ih dezinficirajte alkoholom, osobito nakon mogućeg rizičnog kontakta. Najbolje je da se ponašate tako kao da sami imate virus, a ne želite ga prenijeti drugima, ili da pretpostavite da osobe s kojima ste u kontaktu imaju virus koji vam mogu prenijeti.

U mladih i zdravih virus može biti prisutan bez pojave bolesti, te su oni neko vrijeme mogući izvor širenja virusa, a da toga nisu svjesni. Važno je da prekinete fizički kontakt s članovima obitelji i drugima koji pripadaju ugroženoj skupini za razvoj težeg oblika bolesti, a to su stariji i inače bolesni.

Za održavanje komunikacije koristite telefone i druge oblike komunikacije koja nije direktna. Savjetujte starijima da ne izlaze iz kuće, osobito da se ne okupljaju, omogućite im dostavu neophodnog bez izravnog kontakta uz provođenje mjera zaštite.

Boravak na otvorenom prostoru nije rizičan, te se može nastaviti s treniranjem veslanja, po mogućnosti u manjim disciplinama, ili s drugim oblicima treninga na otvorenom. Izbjegavajte okupljanje u klubu, svlačionici, a ako trenirate u zatvorenom onda neka treninzi budu pojedinačni, a nakon upotrebe sprava treba ih prebrisati otopinom za dezinfekciju koja uništava korona virus.

U slučaju pojave povišene temperature potrebno je privremeno prekinuti s treningom, te se obratiti medicinskoj službi u skladu s preporukama u vašem mjestu prebivanja. Ukoliko vam se odredi karantena ili samoizolacija potrebno je dosljedno se pridržavati uputa bez iznimaka.

Ispred povjerenstva za zdravstvenu skrb

Prof. dr. Radovan Radonić

 

 

Podijeli na Facebook